Je bekijkt nu Ontdek de voordelen van vitamines voor een gezond leven

Ontdek de voordelen van vitamines voor een gezond leven

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

We staan niet echt stil bij de dagelijkse inname van vitamines en mineralen, maar toch zijn deze erg belangrijk voor ons lichaam. Door een goede hoeveelheid vitamines binnen te krijgen zul je merken dat je lichaam hier positief op reageert. Wat zijn de voordelen van vitamines in ons lichaam en welke vitamines ben je zoal nodig? We denken massaal dat het een fabeltje is om een sinaasappel of een ander stuk fruit extra te nemen, maar niets is minder waar. Hoeveel groenten en fruit eet jij per dag? Mocht je niet voldoende groentes en fruit eten, dan kan het handig zijn om te kiezen voor een aanvulling in de vorm van supplementen. Deze supplementen kunnen namelijk aanvullen wat jij dagelijks te kort komt. Let alleen goed op, want het dient niet ter vervanging van groenten en fruit. Dit wil zeggen dat je dit het beste wel kunt eten en of drinken iedere dag, om zo grote tekorten te voorkomen.

Vitamine C is belangrijk

We hebben allemaal weleens gehoord dat het belangrijk is vitamine C te gebruiken, dit vind je in verschillende producten. Vitamine C heeft onwijs veel positieve voordelen in je lichaam, waarbij je kunt denken aan bijvoorbeeld een goede weerstand. De voordelen van vitamine C zijn eindeloos, want het draagt ook nog eens bij aan het natuurlijke energieniveau in je lichaam. Vitamine C is belangrijk voor de huid, voor de botten en zelfs voor de bloedvaten. Je zou wel kunnen zeggen dat vitamine C een belangrijke en essentiële vitamine is die we nodig hebben. Echter geldt dit niet alleen voor vitamine C, want dit geldt voor nog veel meer soorten.

Vitamine B

Vitamine B is een redelijk groot begrip, omdat het allerlei verschillende soorten kent. Zo heb je vitamine B1, maar dit gaat zelfs door tot vitamine B12. Vitamine draagt positief bij aan verschillende vormen van het woord. Vitamine B draagt namelijk bij aan een goed geheugen, maar ook aan een goed concentratievermogen. Vitamine B heeft ook een groot effect op de gemoedstoestand en ondersteunt je bij stressituaties. Andere voordelen ervan zijn een normale haargroei, maar wat dacht je van een beter immuunsysteem en het behoud van de normale slijmvliezen. Wanneer je een tekort aan vitamine B in je lichaam hebt, zul je nare ongemakken kunnen ervaren die je soms niet kunt linken. Vitamine B is te vinden in sommige voeding, maar je kunt deze ook aanvullen met een voedingssupplement. Je moet er een beetje van houden, maar een stukje lever bevat een flinke hoeveelheid vitamine B. Ben je hier niet dol op, eet dan gerust regelmatig een stukje vis of wat zaden en noten.

Vitamine D

Veel van ons denken dat je vitamine D opneemt door de zon en dit klopt voor een deel ook. Echter kan het zijn dat je niet veel zon vat, omdat je veelal binnen werkt bijvoorbeeld. In de winterperiode is er weinig zon, waardoor je vitamine D dan vooral uit voedsel dient te halen. Het komt steeds vaker voor dat we niet genoeg vitamine D opbouwen, waardoor het raadzaam is in de winterperiode een extra boost te nemen. Hiermee voorkom je een dipje in de winter en zul jij jezelf een stuk beter voelen tijdens de donkere dagen. Wist je dat je vitamine D in voeding zoals vette vis kunt vinden? Daarnaast zit er veelal vitamine D in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Het is wel belangrijk dat je een van deze producten gebruikt, wanneer je voldoende vitamine D uit voeding wilt halen.

Ook mineralen spelen een belangrijke rol

Het zijn niet enkel vitamines die een belangrijke rol in ons lichaam spelen, want ook mineralen zijn erg belangrijk. Wat zijn mineralen en hoeveel ben je daar eigenlijk van nodig? Bij mineralen kun je denken aan, magnesium, calcium, kalium en ook nog natrium. Deze mineralen zijn erg belangrijk voor gezonde botten bijvoorbeeld. Wist je dat je ook nog mineralen nodig hebt in de vorm van ijzer, jodium en zink? Alle mineralen hebben net als vitamines een belangrijke functie in je lichaam. Calcium is goed voor botten en tanden, maar draagt ook bij aan de functie van je spieren. Het zenuwstelsel en de bloedstollingen worden ook ondersteund door calcium. Calcium kun je vooral halen uit voedingsmiddelen, zoals melk, yoghurt en kaas. Sommige noten, vruchten en bepaalde groenten bevatten deze ook.

Magnesium werkt goed voor het gehele zenuwstelsel, maar zorgt er ook voor dat je minder snel vermoeid bent. IJzer daarentegen draagt bij aan de aanmaak van rode bloedlichaampjes, maar ondersteunt ook het geheugen en je concentratievermogen. Daarnaast zou je met voldoende ijzer je leerprestaties kunnen verhogen. Wist je dat ijzer zit in spinazie, maar ook in appelstroop? Wanneer je een ijzertekort in je lichaam hebt, dan zal jij je niet bepaald aangenaam voelen. Je kunt namelijk best moe zijn, maar ook zou het kunnen zijn dat je last van duizelingen krijgt. Probeer dit dus te voorkomen en gebruik zo nodig een aanvulling op je dagelijkse voeding.

Sta eens stil bij een multivitaminen

Eet jij dagelijks voldoende verschillende producten, waaronder voldoende groenten, fruit en andere voedingsmiddelen? Dan kan het zijn dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, maar ondanks alles zou er toch een tekort kunnen ontstaan. Sta dan eens stil bij multivitaminen, want deze bevatten eigenlijk alle vitamines en mineralen die je dagelijks nodig hebt. Zo weet jij eigenlijk zeker dat jij geen last krijgt van tekorten en profiteer je van alle voordelen die vitamines te bieden hebben. Wist je dat multivitaminen altijd op de juiste manier gedoseerd zijn, waardoor je eigenlijk niet kan over doseren? Kortom zou je wel kunnen zeggen dat jij voortaan lekker in je vel kunt zitten en geen vage klachten meer hoeft te hebben die veroorzaakt kunnen worden door een tekort. Wanneer zou jij willen beginnen met het gebruiken van multivitaminen of kies jij liever een losse aanvulling? Vitamines zijn bijna overal te koop, maar lees dan wel goed de beschrijving. Je kunt je ook voor laten lichten over welke variant het beste past bij jouw levensstijl!