Je bekijkt nu Een magnesiumtekort aanvullen? Waar koop je goede magnesium

Een magnesiumtekort aanvullen? Waar koop je goede magnesium

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Blog

In iedere cel van ons lichaam is Magnesium aanwezig. Je kunt dus wel stellen dat Magnesium een essentieel onderdeel is van ons lichaam. Als je last hebt van een magnesiumtekort kan dat betekenen dat je last zou kunnen krijgen van allemaal vervelende klachten. Een tekort aan energie, of een spier in je kuit kunnen symptomen zijn van een magnesium tekort. Hoe kom je eraan? En wat kun je doen tegen een magnesium tekort? 

Wat is magnesium? 

Magnesium is een mineraal in ons lichaam. Het is het op drie na meest voorkomende mineraal dat wij in ons lichaam hebben zitten. Magnesium speelt een grote rol bij stress of ontspanning. Als bij jou de boog vaak strak gespannen staat, dan zou Magnesium ervoor kunnen zorgen dat je in je lichaam meer ontspanning zal voelen. 

Ook bij het opbouwen van lichaamseiwit speelt magnesium een belangrijke rol. Het helpt dan energie vrij te maken uit de voeding en de bloeddruk wordt gereguleerd. Magnesium kan dus op verschillende vlakken een rol spelen. Een magnesium tekort zou dan ook niet heel fijn zijn. 

Magnesium werkt in ons lichaam samen met vitamine D. Een magnesium tekort kan ook van invloed zijn op de vitamine D waardes in je lichaam. 

Wat zijn de kenmerken van een magnesium tekort? 

Mocht je last hebben van een trillend spiertje dat hardnekkig is bij je oog, dan zou dat een kenmerk kunnen zijn van een magnesium tekort. Ook het samentrekken van je nekspieren of de spieren in je kuit of vermoeidheid zijn kenmerken van een magnesium tekort. 

Mocht je langere tijd last hebben van een tekort aan magnesium in je lichaam, dan zou je last kunnen krijgen van problemen die zelfs tot uitputting zouden kunnen leiden. Een magnesium tekort ontstaat vaak wanneer je veel stress ervaart in je leven. 

De meest voorkomende kenmerken bij een magnesium tekort zijn:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Stress
 • Slapeloosheid
 • Spierpijn
 • Concentratieproblemen
 • Prikkelbaar zijn
 • Gespannen zenuwen en een onrustig gevoel in je lichaam
 • Je neerslachtig voelen

Wat zouden oorzaken van een magnesium tekort kunnen zijn? 

Een van de meest belangrijke en grootste oorzaken van een magnesium tekort is het hebben van chronische stress. Wanneer je hier last van hebt zou je met behulp van de juiste voeding kunnen proberen te voorkomen dat de stress  de veroorzaker wordt van een magnesium tekort. 

Wat is het nut van magnesium? 

Naast het voorkomen van een magnesium tekort zorgt magnesium er ook voor dat je rustig wordt van binnen. Het is een natuurlijk kalmeringsmiddel. Niet iedereen is hiervan op de hoogte. Onze organen hebben magnesium juist nodig om het lichaam goed te laten functioneren.

Vooral het hart, de nieren en de spieren hebben magnesium nodig. Daarom is het belangrijk dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Het aantonen van een magnesium tekort kan niet via het bloed, hiervoor zal er een urine onderzoek of een cel onderzoek gedaan moeten worden. 

Hoe kan een magnesium tekort weer aangevuld worden? 

Vaak denken mensen dat alleen gevarieerd en gezond eten ervoor zorgt dat je genoeg magnesium binnen krijgt. Dit zou natuurlijk gedeeltelijk wel zo moeten zijn, maar alleen gezond eten is niet de oplossing tegen een magnesium tekort. 

Om dit tekort te voorkomen zou je eigenlijk dagelijks magnesium tabletten moeten gaan slikken. Deze magnesium tabletten zorgen ervoor dat je de juiste aanbevolen hoeveelheid aan magnesium binnen zal krijgen op een dag. Magnesium tabletten kun je gewoon bij de drogist kopen. 

Magnesium en sport

Wanneer je een sportieve levensstijl hebt ben je gebaat bij soepele en sterke spieren. Om dit te kunnen bereiken hebben de spieren genoeg magnesium nodig om de magnesiumwaardes op pijl te kunnen houden. 

Als je veel sport dan kun je gebruik maken van magnesium citraat. Magnesium citraat wordt goed opgenomen in het lichaam en is voordelig in de aanschaf. Daarnaast zorgt magnesium citraat ook voor een goede spierwerking. 

In welke voedingsmiddelen komt magnesium voor? 

Er zijn verschillende soorten voeding waar magnesium uitgehaald kan worden. Hierbij kun je denken aan:

 • Magnesium in bladvoeding
 • Magnesium in pure chocolade 
 • Magnesium in peulvruchten
 • Avocado’s zijn rijk aan magnesium
 • Magnesium in noten
 • Zaden en pitten zitten vol met magnesium
 • Tofu, de magnesium bom
 • Gedroogde vijgen
 • Vette vis
 • Bananen

Conclusie

Niet iedereen lukt het om via voeding voldoende magnesium binnen te krijgen. In principe zou je het wel met de voeding kunnen doen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je daarnaast weinig stress ervaart en dat je voldoende de tijd kan nemen om te kunnen ontspannen. 

Mocht je hier niet aan kunnen voldoen dan is het helaas zo dat veel mensen dan alsnog een tekort aan magnesium binnen zullen krijgen. Alleen het letten op de juiste voeding en de juiste hoeveelheden daarvan zal dan niet genoeg zijn om het juiste resultaat te kunnen behalen. 

Ook is het zo dat onze  voeding al veel minder magnesium bevat dan dat vroeger het geval is geweest. Dit heeft er alles mee te maken dat onze bodem ook steeds minder magnesium bevat. Hierdoor nemen de groenten ook veel minder magnesium op uit de bodem. 

Een magnesiumtekort is via bloed lastig aan te tonen, dit kan wel door middel van urine onderzoek. Mocht je een tekort aan magnesium hebben opgelopen, dan is het niet heel ingewikkeld om de magnesium voorraad aan te vullen. 

Dit aanvullen kan gedaan worden door een speciaal dieet te gaan volgen in combinatie met de magnesium tabletten die je bij de drogist zou kunnen halen. Wanneer je magnesium op peil is zul je dan ook vrij snel gaan merken dat je weer beter in je jasje zal gaan zitten. 

De vermoeidheid zal afnemen, mocht je deze ervaren en je zult veel minder last gaan hebben van je spieren. Het is dus heel belangrijk om het magnesiumgehalte in je lichaam goed te onderhouden en goed op waarde te houden.

 Laat je dan ook goed informeren over de hoeveelheden je dan aan magnesium tabletten zou kunnen gaan slikken voor het aanvullen van het magnesiumtekort dat ontstaan is in je lichaam. Alleen op die manier kun je het magnesiumtekort opheffen.