Je bekijkt nu Vitamine D is belangrijk voor lichaam en geest

Vitamine D is belangrijk voor lichaam en geest

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Producten

Heb je weinig energie, bloedend of pijnlijk tandvlees, voel je je lusteloos en heb je een verlaagde weerstand? Grote kans dat je een tekort hebt aan vitamine D. Dit tekort heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar kan ook zorgen voor mentale klachten. Denk hierbij aan angsten, hyperventilatie of zelfs een depressie. Wat je kunt doen om het tekort aan vitamine D weer aan te vullen? We geven je hier een aantal tips.

Hoe krijg je voldoende vitamine D?

Vitamine D haal je onder andere uit vette vis zoals haring, makreel en zalm. Verder vind je het ook in dierlijke producten zoals melk en eieren. Wanneer je weinig vette vis eet of veganistisch bent dan heb je eigenlijk al extra vitamine D nodig. Behalve uit voeding haal je ook vitamine D uit zonlicht. Zonlicht wordt opgenomen via de huid waardoor ons lichaam voor een groot deel zelf vitamine D aanmaakt. Door regelmatig buiten te zijn maakt jouw lijf vitamine D aan. Maar wanneer de zon minder schijnt, zoals in de herfst en winter, komt een vitamine D tekort veel meer voor. Dat is de reden waarom er in die periode meer griep en verkoudheid voorkomt. Een lagere vitamine D waarde zorgt er namelijk voor dat je een lagere weerstand hebt.

Lekker naar buiten

In de zomer maakt je lichaam dus vitamine D aan en slaat dit ook op. Van dit voorraadje profiteer je in de wintermaanden. Maar wanneer je, tijdens het voorjaar en de zomer, weinig buiten komt slaat je lichaam niet voldoende vitamine D op om de winterperiode te overbruggen. Dus ook al werk je binnen, zorg dat je tijdens de lunchpauze even lekker naar buiten gaat. Een blokje om of je boterhammen lekker buiten opeten in plaats van in de kantine. Probeer iedere dag, het hele jaar door, minstens 15 tot 30 minuten naar buiten te gaan. Zo kan je huid het zonlicht opnemen en je lichaam vitamine D aanmaken.

Pak die zonnestralen mee

Even de batterij opladen en een dosis vitamine D opdoen voordat de koude periode aanbreekt of je in een winterdip belandt? Boek een vakantie naar zonnige oorden. Natuurlijk kun je er een leuk uitstapje van maken door met een groep vriendinnen te gaan. Ook al hoef je in Nederland je huid nauwelijks te beschermen tegen de zonnestralen, dat is in bijvoorbeeld Marokko of Egypte wel anders. Zorg er daarom wel voor dat je voldoende beschermd bent met een goede zonnebrandcrème tegen UVA-straling. Met petten bedrukt met logo zorg je ervoor dat jij en je vriendinnen geen zonnesteek oplopen. En laat voor de gelegenheid ook handdoeken borduren met een leuke tekst.

Ondersteuning is niet verkeerd

Heb je toch het idee dat je wel wat ondersteuning kunt gebruiken om de vitamine D aan te vullen? Dan zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden. Je kunt kiezen voor verschillende supplementen zoals vitamine D druppels of tabletten. Laat je adviseren door de drogist wat voor jou het beste is. Wanneer je lichaam voldoende vitamine D krijgt voel je je helemaal top.