Je bekijkt nu Waarom vitamines belangrijk zijn voor je gezondheid

Waarom vitamines belangrijk zijn voor je gezondheid

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Vitamines: we weten vast allemaal wel dat ze zo gezond zijn voor ons. Maar, waarom zijn vitamines eigenlijk zo gezond en hoe zorgen we ervoor dat we voldoende vitamines binnenkrijgen? In deze blog leggen we je meer uit over het belang van vitamines voor de gezondheid.

Belangrijke vitamines

Er zijn veel verschillende soorten vitamines die belangrijk zijn voor ons lichaam, zoals vitamine A, D, C en K en de verschillende B-vitamines. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat jouw lichaam nodig heeft wat betreft vitamines. Het kan namelijk per lichaam verschillen welke vitamines je binnen moet krijgen; denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, of misschien heb je wel door een medische reden bepaalde vitamines nodig.

Vitamines: waarom zijn ze belangrijk?

Zoals we allemaal wel weten is het belangrijk dat we voldoende vitamines binnenkrijgen. Vitamines zijn essentieel om ons lichaam op een goede manier te laten werken. Zo dragen vitamines bij aan de groei van het lichaam, maar zorgen ze er ook voor dat we een betere gezondheid op kunnen bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van je immuunsysteem, zodat je minder vatbaar bent voor virussen of kwaaltjes. Als je te weinig vitamines binnenkrijgt, kan het zijn dat je een vitaminetekort krijgt. Een vitaminetekort kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je vermoeid voelt of dat je slecht in slaap kunt komen.

Het is dus erg belangrijk voor je eigen gezondheid dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Met de nadruk op het woord ‘binnenkrijgt’, want het lichaam kan niet alle vitamines zelf aanmaken. 

Manieren om vitamines binnen te krijgen

Om voort te borduren op het vorige punt, is het goed om te weten dat je weet waar je vitamines in kunt vinden. Zo kun je bijvoorbeeld veel vitamines vinden in voeding, zoals groenten en fruit. Maar ook in graanproducten vind je vitamines, net zoals vlees, vis en zuivel. Als je een gezond eetpatroon aanhoudt, krijg je dus over het algemeen al wel veel vitamines binnen. Daarnaast kun je natuurlijk ook vitamines binnenkrijgen door de zon: door in de zon te gaan zitten, maakt je lichaam vitamine D aan. 

Denk je dat je een tekort hebt aan vitamines? Dan kun je overwegen om het vitaminegehalte aan te vullen door vitaminesupplementen te slikken, die je kunt kopen bij jouw plaatselijke drogist of apotheek. Dit soort supplementen worden dan ook niet vergoed van uit de zorgverzekering – zoals vitamine D, dat sinds het vorige jaar niet meer wordt vergoed – maar je moet zelf voor deze kosten opdraaien. Daarnaast is het sowieso goed om te weten welke andere medicijnen, supplementen of zorgkosten er volgend jaar wel en niet worden vergoed vanuit je zorgverzekering: neem daarom een kijkje waarvoor je je eigen risico in 2024 moet gebruiken.

Daarnaast is het ook goed om sowieso te kijken naar je zorgverzekering: aan het einde van het jaar mag er namelijk weer overgestapt worden naar een andere zorgverzekering die beter bij jouw wensen aansluit. Het is daarom een tip om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, om erachter te komen of er een betere optie voor jou tussen zit. Hiervoor kun je gebruikmaken van een vergelijkingssite zoals Poliswijzer.