Je bekijkt nu De werking van melatonine? En hoe te gebruiken?

De werking van melatonine? En hoe te gebruiken?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Drogisterijen

Als je vaak moeite hebt met het in slaap vallen, dan zou Melatonine je kunnen helpen om sneller in slaap te kunnen vallen. Maar wat is Melatonine dan eigenlijk? En waar kun je het voor gebruiken? Dit zijn wellicht vragen die je jezelf aan het afvragen bent bij het lezen van dit stuk. Misschien heb je nog wel meer vragen over melatonine en hoe je melatonine zou moeten gebruiken? En welke melatonine dosering je zou kunnen gebruiken. 

Wat is Melatonine precies? 

Melatonine is niets meer of minder dan een hormoon. Het is een hormoon dat wordt geproduceerd door een klier die in je hersenen zit. Zo is melatonine een onmisbaar hormoon als het gaat om het regelen van je biologische klok.

Als het buiten donker wordt, dan zal de aanmaak van melatonine toenemen. Je lichaam zal hierbij uiteindelijk een signaal geven dat het tijd is geworden om te gaan slapen. Melatonine is dan de stof die ervoor zorgt dat je moe en slaperig wordt en dat je lekker in slaap kan vallen. Als het ochtend wordt zal de aanmaak van melatonine weer afnemen omdat het tijd is om juist wakker te worden. 

Wanneer wordt melatonine gebruikt?

Bij slecht slapen of het niet kunnen slapen kan melatonine gebruikt worden. Vooral als het slecht slapen of het niet kunnen slapen veroorzaakt wordt door een ontregelde biologische klok kan melatonine hier uitkomst in geven. 

Het slecht slapen of het niet kunnen slapen hoort bij het gebruik van melatonine al vrij snel tot het verleden en je zal dan niet meer midden in de nacht liggen denken, hoe laat wordt het licht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je biologische klok niet ontregeld raakt. 

Wat zijn dingen waar je biologische klok ontregeld van kan raken? 

Je ziet vaak dat de biologische klok ontregeld raakt doordat de persoon in kwestie in de nacht werkt en overdag slaapt. Maar ook als iemand last heeft van een jetlag kan de biologische klok ontregeld raken.

Melatonine kruidvat zou verlichting kunnen geven als je door een verstoorde biologische klok wakker ligt. Als je om een andere reden wakker ligt dan een verstoorde biologische klok, dan is het zeker niet nodig om melatonine kruidvat te gaan gebruiken. Sterker nog, het gebruik van melatonine kruidvat heeft dan helemaal geen zin. 

Wat is de juiste melatonine dosering? 

Als je een te lage melatonine dosering neemt, dan zul je er geen effect van hebben. Maar bij een te hoge melatonine dosering kan het juist een averechtse werking hebben. De juiste melatonine dosering is per persoon verschillend. 

Daarom is het altijd belangrijk om een arts te raadplegen voordat je het gaat gebruiken. Aan de hand van een speekseltest kan de juiste dosering melatonine voor jou bepaald worden.  Zo kun je nooit te veel aan melatonine binnen krijgen.

Mag een kind ook melatonine nemen? 

Melatonine kind is nog niet gebruikelijk. Er is nog niet veel bekend over het gebruik van melatonine kind. Daarom is melatonine kind niet heel verstandig. Raadpleeg altijd eerst een arts, ook als je kind last heeft van slapeloosheid en jou in de nacht steeds komt vragen hoe laat wordt het licht.

Welke melatonine tabletten zijn er allemaal? 

Een van de meest gebruikte melatonine tabletten is de melatonine 5mg. Mocht je 10 mg melatonine nodig hebben, dan zou je twee tabletten melatonine 5 mg in kunnen nemen. De doseringen gaan altijd met melatonine 5 mg omhoog. 

Daarnaast zijn er ook nog de melatonine 10 mg tabletten. Deze worden vaak alleen gebruikt wanneer er een hogere dosering aan melatonine gegeven dient te worden. In andere gevallen gebruiken ze over het algemeen melatonine 5 mg. 

Wat kunnen bijwerkingen zijn van melatonine? 

Het gebruik van een medicijn kan altijd bijwerkingen met zich mee brengen. De bijwerkingen van melatonine zouden kunnen zijn:

 • Psychische klachten
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn, migraine, draaierig gevoel of duizeligheid
 • Maagdarmklachten
 • Uitslag op de huid
 • Vaak naar het toilet moeten om te plassen
 • Bloed bij het plassen
 • Gewichtstoename. 
 • Verhoogde bloeddruk  
 • Opvliegers en zweten

Dit lijkt een hele lijst, maar dit zijn allemaal symptomen en bijwerkingen die zelden voorkomen, Je kunt dan ook eigenlijk wel zeggen dat het niet gebruikelijk is dat je bijwerkingen krijgt van het slikken van melatonine. 

Kun je bij zwangerschap of het geven van borstvoeding melatonine gebruiken?

Als je zwanger bent of zwanger wil worden, dan is het beter dat je geen melatonine gebruikt of gaat gebruiken. Er is nog heel weinig bekend over het gebruik van melatonine tijdens de zwangerschap. Wil je zwanger worden of overweeg je tijdens je zwangerschap melatonine te gaan gebruiken, dan is het wel het best als je hier met je huisarts eerst overleg over hebt. 

Ook als je borstvoeding geeft doe je er goed aan eerst te overleggen met je huisarts of het gebruik van melatonine wel verstandig is. Zelfs als je slapeloze nachten hebt en je je iedere nacht steeds weer afvraagt hoe laat wordt het licht.

Kunnen melatonine en alcohol samen?

Het is niet verstandig alcohol te drinken als je melatonine gebruikt. Het is namelijk zo dat alcohol de werking van melatonine kan verminderen. Hierdoor kan het zijn dat de dosering melatonine te laag is en het effect van de melatonine uit zal blijven.