Je bekijkt nu Hoe kan je een kalknagel behandelen?

Hoe kan je een kalknagel behandelen?

Kalknagels. Voor vele mensen is dit de nummer één nachtmerrie en irritatie. En dat is ook wel te begrijpen want kalknagels zijn ook ontzettend vervelend en het ziet er smakeloos uit. Maar gelukkig is er ook een hoop te doen aan kalknagels. Van simpele huishoudmiddeltjes tot een grondige aanpak bij hardnekkige kalknagels. Ontdek nu wat jij kunt doen om van die vervelende kalknagels verlost te raken. 

Wat is een kalknagel?

Allereerst is het handig om te weten hoe kalknagels ontstaan. Een kalknagel ziet er vies uit dus wil je er snel van af. Meer dan een kwart van de bevolking krijgt te maken met een kalknagel en dat komt omdat kalknagels heel erg besmettelijk zijn. 

Een kalknagel ontstaat door een schimmelinfectie. Het menselijke lichaam zit vol met schimmels en gisten. Sterker nog, zonder schimmels en gisten zou jouw lichaam niet eens kunnen functioneren. Alleen zijn er ook schimmels die vervelende kwalen kunnen opleveren. In het geval van een kalknagel is een dermatofyt hiervoor verantwoordelijk. 

Hoe ontstaat een kalknagel?

Een kalknagel, ook wel een schimmelnagel genoemd, ontstaat doordat de schimmel de kans krijgt om de nagel te besmetten. Dit kan o.a. gebeuren doordat je een slechte hygiëne erop na houdt of omdat je huid of nagel lange tijd vochtig is, door verwondingen of doordat je nauw contact hebt met iemand met een kalknagel. 

Er kunnen dus meerdere oorzaken zijn waardoor een schimmelnagel ontstaat. Gelukkig kun je een schimmelnagel goed behandelen. Daar zijn meerdere methodes voor. 

Er zijn ook nog andere mogelijke oorzaken voor een kalknagel en in die gevallen is het raadzaam om een bezoek aan de huisarts te plegen. Het kan zijn dat je een schimmelnagel ontwikkeld door medicatie gebruik. Vaak staat dit dan ook wel als mogelijke bijwerkingen genoemd in de bijsluiter. 

Ook bij bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis kun je last krijgen van schimmelnagels. Maar wanneer je last hebt van een longaandoening kun je ook een schimmelnagel krijgen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat je dan corticosteroïde medicatie krijgt, dit zijn medicijnen gericht op de longen en de longfunctie en deze kunnen een schimmelnagel als bijwerking geven. 

In principe is een kalknagel dus volkomen onschuldig en alleen vervelend. Maar als je ook merkt dat je medische klachten hebt, of andere huidklachten zoals eczeem of psoriasis dan is het altijd wel verstandig om de huisarts even te raadplegen voor verder onderzoek. Zelf een diagnose stellen is in zulke situaties nooit verstandig. 

Het behandelen van een kalknagel

Wanneer je last hebt van een schimmelnagel dan kun je verschillende dingen doen. Een kalknagel behandelen is op meerdere manieren mogelijk. Waar je wel rekening mee moet houden is dat niet iedere methode ook hoeft te werken en dat je ook geduld nodig hebt om de schimmelnagel te bestrijden. 

Ook is het belangrijk dat je gedisciplineerd bent in de behandeling van de kalknagel. Als je namelijk de behandeling niet of volledig afmaakt heb je het grote risico dat de kalknagel gewoon weer terugkomt en dat zou natuurlijk zonde zijn want dan heb je alle inspanningen helemaal voor niks gedaan en zit je weer met die vervelende kalknagel opgescheept.

Een kalknagel behandelen met huismiddeltjes

Een kalknagel kun je in eerste instantie behandelen met huismiddeltjes. Zeker wanneer de kalknagel in een beginstadium zit is dit eigenlijk wel een goed advies. Behandelen met chemische middelen moet eigenlijk altijd de laatste keuze zijn. Het is veel beter om gewoon met een huismiddeltje te proberen om een kalknagel te behandeling. 

Een kalknagel behandelen met een huismiddeltje kun je bijvoorbeeld doen met azijn. Als je op internet kijkt op kalknagel azijn zie je ook dat je azijn een zuiverende werking heeft op de nagel. Azijn zorgt namelijk voor een afbraak van de schimmel. Maar je kunt dit eigenlijk alleen doen als de schimmelnagel nog in een beginstadium zit.

Het is dus altijd belangrijk om de schimmelnagel op tijd te behandelen. Er zijn nog veel meer huismiddeltjes tegen kalknagels. Het is een kwestie van ervaren en ontdekken wat voor jou het beste werkt. Neem dus ook de tijd om dit voor jezelf te ontdekken.

Een kalknagel behandelen met schimmel medicijnen

Als een kalknagel niet goed reageert op huismiddeltjes of je bent niet zo van de huismiddeltjes en je wilt gewoon snel van die vervelende schimmelnagel af, dan kun je gebruik maken van speciale schimmel medicijnen voor kalknagels. Een kalknagel behandelen met een schimmel medicijn is doeltreffend en snel. 

Het voordeel is dat je hiervoor ook niet naar de huisarts hoeft want medicijnen voor kalknagels kun je over het algemeen gewoon bij de drogist krijgen. Wanneer je op zoek gaat naar medicatie voor kalknagels kun je altijd bij de drogist om een persoonlijk advies vragen.

Drogisterijen zijn namelijk bij wet verplicht om een drogist op te leiden om medicatie te mogen verkopen. Dit komt omdat veel zelfzorg medicatie tegenwoordig ook via de drogist gekocht kan worden wat vroeger enkel en alleen via de apotheek verkrijgbaar was of op recept via de huisarts.

Let op je hygiëne

Als je last hebt van een kalknagel dan is het heel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een goede hygiëne hanteert. Als je dat namelijk niet doen dan loop je wel het risico dat de kalknagel zich kan uitbreiden en ook andere nagels kan aantasten. Goed je handen wassen bij een kalknagel behandeling is ook heel erg belangrijk.

Wanneer naar de huisarts?

Ondanks dat een kalknagel over het algemeen goed te behandelen is kan er altijd een complicatie ontstaan dat de kalknagel bijvoorbeeld niet geneest of dat het zich uitbreidt. In zulke situaties is het heel erg verstandig dat je contact opneemt met de huisarts. Ook als je merkt dat je andere lichamelijke klachten hebt is een bezoek aan de huisarts belangrijk. 

Want, zoals je aan het begin van dit artikel hebt gelezen, kan een kalknagel ook een medische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld door een ziekte of medicatie. In dat geval is het belangrijk dat een huisarts geconsulteerd wordt en meekijkt of er misschien een andere behandelingsmethode ingezet moet worden. En de huisarts is de enige die een goede diagnose kan en mag stellen.