Je bekijkt nu Een ontstoken oog? De drogist helpt je!

Een ontstoken oog? De drogist helpt je!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Drogisterijen

Een ontstoken oog heeft iedereen wel een keer gehad, het komt namelijk best vaak voor dat iemand een ontstoken oog heeft. Vaak is het dan zo dat iemand maar milde klachten heeft. Maar wat is een ontstoken ook eigenlijk precies? Wat zou je tegen een ontstoken oog kunnen doen? En komt een ontstoken oog alleen maar voor bij volwassenen of kan deze ook voorkomen bij kinderen en baby’s en wat dacht je van bij dieren? En wat kun je allemaal doen tegen een ontstoken oog?

Wat is een ontstoken oog? 

Een ontstoken oog komt eigenlijk best wel vaak voor. Meestal is het zo dat als je last hebt van een ontstoken oog, dat het dan voor beide ogen zo is dat er sprake is van een ontstoken oog. Een ontstoken oog kun je herkennen aan de klachten die de kop op steken bij een ontstoken oog. 

Als we het dan hebben over mogelijke klachten, dan zou je kunnen denken aan jeuk, roodheid en zwelling. Ook tranende ogen kunnen een symptoom zijn van een ontstoken oog. Over het algemeen gaat een ontstoken oog na een paar dagen vanzelf weer over. Is dit niet het geval, dan wordt het tijd om de dokter te gaan bellen. 

Wat zou de oorzaak kunnen zijn van een ontstoken oog? 

Als je gaat kijken naar de oorzaak van een ontstoken oog kun je concluderen dat er verschillende soorten oorzaken zijn van een ontstoken oog. Deze oorzaken vind je in de volgende hoek:

  • Een virusinfectie, dit is meteen de oorzaak die het meest ten grondslag ligt aan een oogontsteking. Vaak is het hierbij een verkoudheidsvirus waar je mee te maken hebt. 
  • Een allergie, dit zou dan kunnen komen door bepaalde stofdeeltjes die door de lucht heen vliegen. Pollen zijn bijvoorbeeld bekende veroorzakers van een ontstoken oog. 
  • Een bacteriële infectie, dit ontstoken oog zou heel erg besmettelijk kunnen zijn. Deze vorm van oog ontsteking geeft vaak wel meer heftige klachten en er zal een ander soort behandeling voor ingezet gaan worden
  • Irritatie aan het oog, veroorzaakt door rook, droge lucht, stof of het chloor in het zwembad. 
  • Verbranding of straling
  • Schimmels en parasieten
  • Een metaalsplinter, een vuiltje of ooghaartjes die in het oog zijn gaan zitten. 

Wat te doen bij een ontstoken oog kind

Bij een ontstoken oog kind moet je de ogen van het kind meerdere keren per dag met kraanwater schoonmaken. Hiervoor kun je het best een schoon wattenstaafje of wattenschijfje gebruiken. Over het algemeen zul je zien dat na een aantal dagen de oogontsteking kind vanzelf weer over is gegaan. 

Mocht dit niet het geval zijn, dan is het zeker aan te raden even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan dan het ontstoken oog kind op de juiste manier laten behandelen, zodat het ontstoken oog snel weer weg zal zijn. 

Hoe ga je om met een ontstoken oog baby? 

Als een baby last heeft van een oogontsteking, dan is het over het algemeen zo dat de oogontsteking vanzelf weg zal gaan, maar dat kan dan wel 1 tot 2 weken duren. Vaak is het niet nodig om het ontstoken oog baby te behandelen met antibiotica, druppels of zalf. 

Is het ontstoken oog baby veroorzaakt door een SOA, dan moet je meteen naar het ziekenhuis gaan met je baby, het oog zou kunnen beschadigen als het na een SOA ontstaan is. Je hoeft je daar niet al te veel zorgen over te maken, het is prima te behandelen. 

Een ontstoken oog kan wel zo besmettelijk zijn dat je kind misschien niet welkom zal zijn op het kinderdagverblijf. Zij zullen je dan vragen je kindje thuis te houden om te voorkomen dat andere kinderen besmet zullen raken met de ontstoken ogen. 

Kan een ontstoken oog hond ook voorkomen?

Een oogontsteking hond kan zeker voorkomen. Je zult dan zien dat het oog van je hond rood en opgezwollen is. Ook zal het oog meer tranen als dat het normaal doet en er kan pus uit komen. Het is wel verstandig om met een ontstoken oog hond naar de dierenarts te gaan. 

Hoe komt een hond aan een ontstoken oog? 

Er zijn verschillende oorzaken bekend waardoor je hond een ontstoken oog zou kunnen krijgen. Zo zou het oog door irritatie ontstoken raken. Dit kan bijvoorbeeld komen wanneer je hing allergisch is voor een bepaalde stof. 

Ook kan het zijn dat je hond een zandkorreltje in zijn of haar oog heeft gekregen waardoor een ontsteking in het oog zou kunnen ontstaan. Wanneer het oog ontstoken is, is het oog meer vatbaar voor andere bacteriën en virussen. Het kan ook zijn dat er meer aan de hand is met het oog, maar daar zal een dierenarts dan naar moeten kijken. 

Hoe wordt een ontstoken oog behandeld? 

Voor zowel mens als dier is de behandeling tegen een oogontsteking hetzelfde. Mocht het niet geholpen hebben om het oog de eerste dagen schoon te maken met kraanwater, dan zal de dokter gaan ingrijpen. 

Vaak is het dan zo dat het ontstoken oog behandeld zal gaan worden met oogdruppels of antibioticazalf. De klachten zullen dan snel minder worden en de oogontsteking zal dan ook verdwijnen. 

Wat kun je zelf al doen tegen een ontstoken oog? 

Als je last hebt van een ontstoken oog zul je het regelmatig zelf met een wattenschijfje je ogen schoon moeten maken met kraanwater. Het is wel belangrijk dat je het dan schoonmaakt vanaf de buitenkant naar de binnenkant van het oog toe. 

Het dragen van een zonnebril kan er ook aan bijdragen dat het ontstoken oog nog verder gaat irriteren. Het voorkomt dat je steeds je ogen dicht zal knijpen. Als je last hebt van een ontstoken oog is het ook altijd beter om geen make up te dragen.

Hoe voorkom je dat je een ontstoken oog door kan geven? 

Het is belangrijk om niet steeds in je ogen te zitten wrijven als je een ontstoken oog hebt. Het is beter om de ogen zo min mogelijk met de blote handen aan te raken. Als je je ogen aan hebt geraakt moet je steeds weer je handen blijven wassen.