Je bekijkt nu Alles over oorsmeer en oorsmeer verwijderen

Alles over oorsmeer en oorsmeer verwijderen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Blog

Oorsmeer, we hebben het allemaal. Maar wat is oorsmeer eigenlijk en heeft het ook een functie? Het is bekend dat je oorsmeer moet verwijderen, maar hoe doe je dat dan het best? In dit artikel lees je alles over oorsmeer en het verwijderen van oorsmeer.

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer wordt gemaakt door de oorsmeerklieren die zich in de gehoorgang bevinden. Het bestaat uit een mengsel van afgestoten talg, haartjes en huidschilfers. Oorsmeer geeft aan dat een oor gezond is, maar een overmatige hoeveelheid aan oorsmeer kan leiden tot klachten.

Wat is de oorzaak van oorsmeer?

Het samenstellen van oorsmeer wordt op het gen van Chromosoom 16 bepaalt. In de oorsmeer klieren wordt het oorsmeer aangemaakt. Een lichaam heeft wel 1000 tot 2000 van die oorsmeer klieren. Het is genetisch bepaald welk oorsmeer je aanmaakt. Aziatische mensen maken namelijk ander oorsmeer aan dan dat wij Westerse mensen doen. Dit ligt allemaal vast in de genen. 

Is oorsmeer wel of niet goed?

Bij het schoonhouden van je oren heeft oorsmeer een hele belangrijke functie. Ook heeft oorsmeer een beschermende functie. Oorsmeer beschermt je oor bijvoorbeeld tegen vocht en tegen uitdroging. Ook helpt het de strijd tegen bacteriën aan te gaan. Zomaar in het wilde weg even we peuteren van oorsmeer is dan ook geen goed idee.

Hoe verwijder je oorsmeer?

Met een wattenstokje druk je het oorsmeer verder je oor in en druk je het zo tegen je trommelvlies aan. Wanneer je dat doet loop je het risico een ontsteking of irritatie te krijgen. Oorsmeer verwijderen moet je dan ook niet met een wattenstokje doen. Maar hoe kan je oorsmeer verwijderen dan? De beste manier om oorsmeer te verwijderen is met een Cerumpen of door het gebruik van Audispray. Op die manier weet je zeker dat het veilig is voor je oren. Later kan je meer lezen over het tegen gaan van een te veel aan oorsmeer. Dit is namelijk ook mogelijk wanneer je daar last van hebt. 

oorsmeer verwijderen

Hoe verwijder je een oorsmeer prop?

Wanneer je een te veel aan oorsmeer aangemaakt hebt ontstaat er een oorsmeer prop in je oor. Het is dan verstandig om oorsmeer prop verwijderen toe te passen, maar dan wel even op een andere manier. Om de oorsmeerprop te verwijderen is het verstandig om de oorsmeer prop wat zachter te maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet je een druppel olie in je oor druppelen. Dit kan je doen met olijfolie, babyolie of slaolie. Ook kan je onder de douche je oor spoelen. 

Wanneer je ervoor kiest je oren onder de douche te gaan spoelen kan je dat het best met lauw water doen. Laat je oor dan vol lopen met water en maak dan met je vingertop je voorste gehoorgang een beetje schoon. Op die manier kan je een te veel aan oorsmeer weg en laat je het oorsmeer met een functie zitten.

Wat als je oorsmeer stinkt?

Wanneer je last hebt van stress of angst wordt door speciale zweetkliertjes stresszweet afgegeven. Bij sommige mensen zijn dit dezelfde kliertjes als de oorsmeerklieren. Hierdoor kan er meer oorsmeer worden afgegeven. Het is dan mogelijk dat het oorsmeer gaat stinken. Dit heeft ook te maken met je eigen lichaamsgeur. Als je van jezelf een sterke lichaamsgeur hebt dan kan je dat vaak ook terugvinden in de geur van je oorsmeer.

Hoe vaak zou je je oren moeten wassen?

Als je veel oorsmeer produceert zou je eens per maand je oren uit kunnen laten spuiten of laten wassen met waterstofperoxide. Vaker zou je dat niet moeten doen omdat oorsmeer ook een functie heeft. Dit kan je niet zelf doen, dit zou gedaan moeten worden door een dokter. Vaak kan je hiervoor in het beginstadium gewoon bij je eigen huisarts terecht.

Zelf oorsmeer verwijderen

Wanneer je er voor kiest zelf je oorsmeer te verwijderen dan kan je handige video’s vinden over oorsmeer verwijderen. YouTube biedt meerdere filmpjes aan over zelf oorsmeer verwijderen. Je kan er ook filmpjes met uitleg vinden over oorsmeer verwijderen. YouTube is dan ook handig om te raadplegen als je niet zo goed weet hoe je oorsmeer moet verwijderen met de daarvoor bestemde Cerumpen of Audispray.

Zelf oorsmeer verwijderen

Problemen bij overmatig veel oorsmeer

Wanneer je te veel oorsmeer hebt in je gehoorgang kan je daar wel degelijk problemen van ondervinden. Een te veel aan oorsmeer kan de volgende klachten geven:

 • Oorpijn
 • Duizeligheid
 • Reflexieve hoest
 • Jeuk in je oor
 • Het gevoel dat je oren aangesloten zijn
 • Gehoorverlies
 • Oorsuizen

Wanneer je klachten ervaart als die van boven wordt het aangeraden om een dokter te raadplegen. Die zal dan verder gaan kijken hoe het te veel aan oorsmeer het best verwijderd kan worden, waardoor de verkregen klachten ook weer af zullen nemen.

Kan je een te veel aan oorsmeer tegengaan of voorkomen?

Het is zeker mogelijk om een te veel aan oorsmeer te kunnen voorkomen. Hierover moet je wel overleggen met je arts voordat je dat gaat doen. Dit zijn bijvoorbeeld dingen die je kan doen om te voorkomen dat je een te veel aan oorsmeer krijgt:

 • Dip een katoenen bal in natuurlijk olie en plaats die wekelijks in het voorste gedeelte van je gehoorgang. 
 • Vermijd het dragen van oordopjes of gehoorapparaten gedurende de nacht
 • Wanneer je terugkerend last hebt van een te veel aan oorsmeer is het raadzaam elke 6 maanden je oren uit te laten spuiten door de arts.

Conclusie

Zo zijn we een aantal dingen te weten gekomen over oorsmeer. Oorsmeer wordt over het algemeen smerig gevonden. Maar toch is het een nuttige substantie die aangemaakt wordt door ons lichaam zelf door de daarvoor bestemde oorsmeerklieren, waarvan we er wel 1000 tot 2000 hebben in onze gehoorgang. 

Oorsmeer heeft een beschermende functie tegen vocht en water en andere ongedierte en bacteriën. Hoe het oorsmeer aangemaakt wordt is dus genetisch bepaald en kan voor verschillende volksstammen anders zijn. Zo maken Aziatische mensen ander oorsmeer aan dan dat wij doen hier in het westen.

Zo heb je ook kunnen lezen dat oorsmeer absoluut niet verwijderd mag worden met een wattenstokje, dit omdat je alleen het overtollige oorsmeer moet verwijderen en niet alles. Dit kan je doen met behulp van een Cerumpen of een speciale Audispray. 

Wanneer je er toch voor kiest zelf het overtollige oorsmeer te willen verwijderen dan kan je dat het beste doen wanneer je onder de douche staat. Er wordt aangeraden je oren dan te spoelen met lauw water en dan met je vinger top in de voorste gehoorgang even rond te draaien.

Zo kan je dus ook fysieke klachten krijgen van een te veel aan oorsmeer en dat je wanneer je daar lat van hebt meteen de dokter moet raadplegen voor het maken van een behandelplan en het maken van afspraken wat je wel of niet kan doen om de ontstane klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

Als laatst heb je kunnen lezen dat je ook kan voorkomen dat je een te veel aan oorsmeer krijgt. Maar dat je daarover wel in overleg met de dokter moet gaan om af te spreken wat je preventief zou kunnen en mogen doen om een te veel aan oorsmeer te verwijderen.