Je bekijkt nu Geneesmiddelen speciaal voor kinderen

Geneesmiddelen speciaal voor kinderen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

In het verleden werden geneesmiddelen enkel getest op volwassenen, hoewel het toch echt belangrijk is te weten wat geneesmiddelen bij kinderen doen. In de loop van de jaren zijn er ook geneesmiddelen gemaakt voor kinderen, maar ook getest of deze echt de werking hebben die ze zouden moeten hebben. Waarom zijn de geneesmiddelen voor kinderen anders dan voor volwassenen? De meeste geneesmiddelen die voor kinderen gebruikt worden beschikken over een bepaald label, waarbij er aangegeven wordt dat ze niet op kinderen uitgetest zijn. De behandeling bij kinderen en volwassenen kan wel degelijk van elkaar verschillen, waardoor er dan ook andere geneesmiddelen worden voorgeschreven.

Wat zijn geneesmiddelen?

Het klinkt best logisch, want geneesmiddelen zijn gemaakt om mensen beter te maken. Echter valt een paracetamol ook onder het mom van geneesmiddel. Dit is omdat het koorts en pijn verlagend werkt. Natuurlijk is een paracetamol voor kinderen een stuk lager gedoseerd dan die voor volwassenen. Je kunt namelijk kinderparacetamol kopen, maar je kunt ook een paracetamol breken in meerdere stukjes. Dit gebeurt best wel vaak, vooral als we geen kinderparacetamol meer in huis hebben. Wist je dat kinderparacetamol een smaakje heeft?

De dosering is heel anders

Volwassenen krijgen veelal een veel hogere dosering dan kinderen tot een bepaalde leeftijd. Dit is ook niet zo vreemd, want een kind is natuurlijk nog vrij jong en in de meeste gevallen best klein. Een kind heeft een heel andere lichaamssamenstelling dan een volwassene. Een kind is natuurlijk niet volgroeid, waarbij de lever en de nieren natuurlijk nog in ontwikkeling zitten. Je zou wel kunnen stellen dat kinderen veel langer doen over het afbreken van medicijnen en ook kan een kind veel gevoeliger zijn voor de stofjes die in geneesmiddelen zitten. Dit laatste maakt dat kinderen eigenlijk altijd veel minder medicatie nodig hebben dan volwassenen. Een dokter of een doktersassistent rekent eigenlijk altijd uit hoeveel medicatie een kindje nodig heeft. Zo weet je zeker dat jouw kind niet te veel of juist te weinig krijgt.

Hoe geef je kinderen geneesmiddelen?

Je hebt er vast al vaker mee te maken gehad, een kind dat niet graag medicatie slikt. Laat dit door het kind zelf doen, want dit geeft het beste resultaat. Wij vinden het slikken van geneesmiddelen vervelend, maar je kind kan dit ook erg vervelend vinden. Je zou kunnen werken met een soort van beloningssysteem voor, wanneer je kindje de geneesmiddelen goed heeft ingenomen. Ook zou je er misschien een beetje mee kunnen spelen, zodat je kind het slikken van geneesmiddelen leuker vindt. Er zijn talloze manieren te bedenken om je kind zelf medicatie aan te laten nemen en ook zelf in te laten nemen. In de meeste gevallen geeft dit het resultaat dat je als ouder graag zou willen, want ook jij wilt dat jouw kind snel beter wordt.

Een kind dat geen medicatie wil slikken

Natuurlijk is het slikken van medicatie niet altijd even leuk, vooral niet als de pilletjes groot van formaat lijken. Je kunt je kindje beter vertellen dat het handig is een tablet of capsule op de tong te leggen om vervolgens een slokje water te nemen, zodat de medicatie een stuk eenvoudiger ingeslikt kan worden. Vergeet niet aan je kindje te vertellen dat het handig is het hoofd een beetje naar voren te buigen, want zo wordt het nog veel makkelijker. De geneesmiddelen zullen dan namelijk niet in de keel blijven kleven.

Als je kind erg veel moeite heeft met het slikken van medicatie, dan kun je de hulp van de apotheek inschakelen. De apotheek kan je namelijk de nodige tips mee geven, waarbij je kunt denken aan het innemen met yoghurt, vla, appelmoes. Soms mag je een medicijn vermengen met een beetje eten, waardoor het innemen van geneesmiddelen alsnog soepel kan verlopen. Let wel goed op, dat jij je kind eerst het eten of drinken dat je vermengd hebt met het medicijn. Het is namelijk erg belangrijk dat je kind alle medicatie binnen krijgt. Dit laatste zorgt ervoor dat jouw kind niet te weinig van het geneesmiddel binnen krijgt. Het kan ook voorkomen dat het geneesmiddel niet met eten vermengd kan worden. Je zou dan de apotheek kunnen vragen of er een andere mogelijkheid is, zoals het voorschrijven van een zetpil of een drankje.

Geneesmiddelen voor gebruik bij kinderen, dit zijn de beste tips

  • Om te beginnen is het goed het etiket te lezen, want hierop wordt aangegeven hoeveel van het geneesmiddel jouw kind nodig heeft. Bij onduidelijkheden omtrent de toepassing kun je gerust contact leggen met de apotheek.
  • Een antibiotica voor kinderen werkt precies hetzelfde als bij volwassenen, want deze moet je altijd afmaken. Stel dat de klachten al eerder over zijn, zelfs dan is doorslikken noodzakelijk. Het kan namelijk voorkomen dat wanneer de kuur niet afgemaakt wordt, de klachten alsnog terugkomen.
  • Het komt best vaak voor dat kinderen tot twee jaar moeilijk kunnen ademen bij de geur van menthol. Het is raadzaam geen stoomdruppels of stoomcapsules te gebruiken, maar ook geen inhalatiezalf.
  • Kinderparacetamol heeft meestal een lekkere smaak, waardoor het beter is te kiezen voor een zetpil. Kinderen denken al snel aan snoepjes bij dingen die lekker smaken, waardoor ze mogelijk te veel binnen krijgen.
  • Adviezen kun je altijd vragen bij de apotheek, hierbij maakt de situatie niet uit. Je kunt namelijk beter eenmaal te vaak vragen, dan eenmaal te weinig.

Tot slot

Als je in verwachting bent en jij gebruikt medicatie, overleg dan goed wat wel en niet mag. Je kindje kan namelijk last krijgen van de medicatie die jij gebruikt. Het is belangrijk hier flink wat aandacht aan te schenken, want je wilt niet dat je baby medicatie binnen krijgt dat onbedoeld is. Dit geldt overigens ook voor moeders die borstvoeding geven. De medicatie kan namelijk per ongeluk via de borstvoeding overgebracht worden. Hoe vaak is jouw kindje geneesmiddelen nodig of gebruikt jouw kind zelfs medicatie voor langere tijd, omdat hij of zij een aandoening heeft? Let ten allen tijde goed op het gebruik van de medicatie en zorg ervoor dat jouw kindje de juiste dosering binnen krijgt.