Je bekijkt nu Dit hoort er in een EHBO doos

Dit hoort er in een EHBO doos

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Blog

Zoals we allemaal wel weten zit een ongelukje in een klein hoekje, dat is natuurlijk niet leuk maar wel zo handig als je dit dan ter plaatse op kunt lossen. Veel van ons zijn hier niet echt goed op voorbereid, waardoor het tijd wordt hier een beetje meer aandacht aan te schenken. Het is erg belangrijk te weten wat er in een EHBO doos moet zitten, zodat je eigenlijk alle kleine ongelukjes makkelijk kunt oplossen. Hoe completer jij je EHBO doos hebt, des te makkelijker alles zal gaan. Echter is het wel belangrijk deze altijd binnen handbereik te hebben.

Altijd in de buurt

Of je nu zakelijk een EHBO doos nodig hebt of privé, het is belangrijk de EHBO doos altijd in de buurt te hebben. Door deze binnen handbereik te hebben kun je altijd snel schakelen en hulp bieden op het moment dat dat nodig is. Stel je moet een wond verzorgen of een splinter verwijderen, een EHBO doos bevat de juiste materialen hiervoor. Let wel goed op, want er zijn verschillende soorten EHBO dozen. Deze kunnen ieder zo een eigen inhoud hebben. Denk maar eens aan de kleine EHBO doos. Hier zitten namelijk alleen de kleinere materialen in, terwijl een grote EHBO doos meer handige materialen bevat. Er is op deze manier voor iedereen een geschikte EHBO doos te vinden.

Er bestaan richtlijnen

Voor iedere situatie kent men een EHBO doos, maar deze dienen wel te voldoen aan de richtlijnen die hieraan gesteld worden. De veiligheid staat namelijk altijd voorop en zal ook altijd gewaarborgd worden met de richtlijnen. Vergeet trouwens niet de materialen die in de EHBO doos zitten geregeld eens na te lopen op bijvoorbeeld datums. Er kunnen namelijk artikelen in de EHBO doos zitten die na verloop van tijd kapot zouden kunnen gaan of de werking minder is, doordat het te lang in de EHBO doos zit. Ook komt het voor dat dingen veel gebruikt worden, waardoor het handig is deze artikelen dan weer aan te vullen. Mocht je een eigen zaak hebben, dan zou je deze taak uit handen kunnen geven aan een BHV’er.

Allerlei soorten

Van alles wat we kennen zijn er meerdere soorten, zo zijn er ook allerlei soorten EHBO dozen te koop. Er is bijvoorbeeld een basis koffer met enkel de basis artikelen, maar er zijn ook EHBO dozen met een zeer uitgebreide vulling. Op deze manier kan er gemakkelijk en snel EHBO verleend worden, maar er zijn nog heel veel meer soorten op de markt. Je kunt hierbij denken aan een sport EHBO doos, een industrie EHBO doos, een kinder EHBO doos, maar ook een EHBO doos voor evenementen of juist voor in de auto. Alle genoemde varianten zijn dusdanig ingericht, dat je in alle situaties voldoende materialen bij je hebt. Wist je dat alle EHBO dozen ingericht zijn volgens de richtlijnen die men stelt aan een EHBO doos? De meest simpele EHBO dozen beschikken enkel over de meest voorkomende artikelen die je nodig zou kunnen zijn.

Let goed op

Als je een EHBO doos wilt kopen, dan zijn er wel een aantal dingen waar je extra aandacht aan dient te besteden. Zo is het belangrijk dat alles wat er in een EHBO doos zit, goedgekeurd is volgens een speciale normering. Daarnaast mogen een aantal zaken niet ontbreken, waaronder voldoende verband, pleisters, een schaar, kompressen en om niet te vergeten een pincet. Wist je dat alle artikelen die te maken hebben met wondverzorging voorzien zijn van een specifieke datum? Zo weet je zeker dat je met de juiste materialen werkt, want producten die over de houdbaarheidsdatum zijn mogen eigenlijk echt niet meer.

Wat mag er niet ontbreken in een EHBO doos?

Er zijn natuurlijk een aantal dingen die echt niet mogen ontbreken in een EHBO doos, tijd om hier een beetje aandacht aan te schenken. Onderstaand een lijstje met producten die niet mogen ontbreken in de EHBO doos, mochten deze wel ontbreken kun je deze eenvoudig aanvullen.

 • Pleisters mogen echt niet ontbreken in de EHBO doos, het liefste van verschillende formaten.
 • Gaaskompressen, deze ook het liefste in verschillende formaten.
 • Snelverband voor het verbinden van wonden.
 • Een schaar voor het knippen van verband of pleisters.
 • Elastisch verband
 • De tekentang mag niet ontbreken, want deze moet gemakkelijk en snel verwijderd kunnen worden.
 • Een pincet voor het verwijderen van bijvoorbeeld splinters.
 • Wegwerphandschoenen, het liefste meerdere paren.
 • Alcohol voor het reinigen van wonden.
 • Hechtstrips.
 • Een reddingsdeken.
 • Een zwachtel, die het liefste elastisch is.

De speciale EHBO koffers die voorzien zijn van de veiligheidsnormen kunnen met een bandbeugel geleverd worden. Zo zijn deze EHBO koffers gemakkelijk op te hangen op een zichtbare plek. Zorg er ook voor dat een EHBO doos voor iedereen goed toegankelijk is. Er is zelfs een stelregel, want een EHBO doos moet eigenlijk beschikbaar kunnen zijn binnen een halve minuut.

Bedrijven en EHBO koffers

Binnen een bedrijf hebben de BHV’ers meestal een eigen EHBO koffer, maar er kunnen in de verschillende sectoren wel verschillen zijn in deze koffers. Zo zal een kantoor een andere koffer nodig hebben dan een bedrijf met personeel dat op de werkvloer werkt. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen, dat een bedrijf in de chemische industrie een flinke EHBO koffer nodig heeft. Wist je dat bedrijven in de voedselindustrie ook blauwe pleisters in de EHBO koffer moeten hebben? De pleisters zijn blauw, omdat ze zo snel opvallen tijdens het bereiden van eten als ze los raken.

Artikelen bestellen

Je wilt natuurlijk een zo compleet mogelijke EHBO koffer, maar je zult zien dat je al snel iets uit de EHBO koffer gebruikt. Dit maakt dat het wel zo handig is om zo nu en dan artikelen bij te bestellen. Je kunt kiezen uit losse materialen, maar het is ook mogelijk om setjes na te bestellen. Met een setje kun jij al snel je EHBO doos weer aanvullen en grijp je nooit mis, wanneer er een ongelukje gebeurd is. Wat voor soort EHBO koffer past het beste bij jou en wanneer ga jij deze bestellen voor jezelf of je bedrijf?