Je bekijkt nu Hoe vaak mag je paracetamol slikken?

Hoe vaak mag je paracetamol slikken?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Producten

Paracetamol is een pijnstiller. Maar dat niet alleen, het is ook een medicijn waarmee je koorts kunt verlagen. Paracetamol helpt bij veel verschillende soorten pijn. Als je last hebt van griep, koorts of een verkoudheid kun je ook een paracetamol nemen. Als de pijn weg is kun je meteen stoppen met het gebruiken van paracetamol. Maar als de pijn aan blijft houden. Hoeveel zou je dan van paracetamol mogen slikken op een dag? 

Paracetamol, wat is het en waar kan ik het voor gebruiken? 

Paracetamol is een pijnstillend en koortsverlagend medicijn. Het is een medicijn dat je voor heel veel klachten kunt gebruiken. Pijnen als migraine, gewone hoofdpijn, griep, koorts, keelpijn, verkoudheid, oorontsteking, holteontsteking, spierpijn, artrose, menstruatieklachten of gewrichtspijn. Voor al deze pijnen kun je een paracetamol nemen. 

Hoeveel mag je van de paracetamol innemen? 

Als je zeker wil weten hoeveel je van paracetamol in mag nemen, lees dan de bijsluiter. Hier kun je dan lezen welke dosering je mag hebben op een dag. Als je veel pijn hebt dan zou je met de maximale dosering kunnen beginnen.

Als de pijn dan af gaat nemen kun je altijd lager gaan zitten in de dosering. Neem nooit meer dan dat er in de bijsluiter staat. En hou je aan de voorgeschreven tijden. Als je een teveel aan paracetamol inneemt kan het gebeuren dat je lever blijvend beschadigd raakt. 

In het geval van een overdosering moet je meteen contact opnemen met je huisarts. Hou paracetamol ook altijd buiten bereik van kinderen. Vooral de paracetamol drank is erg verleidelijk omdat er een zoete smaak in zit. 

De dosering voor een volwassene is maximaal 8 tabletten van 500 milligram. Bij kinderen moet je zelf uitrekenen hoeveel paracetamol het kind mag hebben. Een kind mag maximaal 15 milligram per kilogram lichaamsgewicht hebben per gift. Een kind mag hierbij vier giften per dag hebben. 

Hoe neem je paracetamol in? 

Hoe je paracetamol inneemt is helemaal afhankelijk van de vorm die je in huis hebt. Paracetamol is namelijk in verschillende vormen verkrijgbaar. Als je ze in capsules hebt, dan kun je ze gewoon met water innemen. 

Voor de paracetamol in tabletvorm geldt dat je ze in een half glas water kan gooien. Je moet ze dan even laten staan tot ze uit elkaar gevallen zijn. Daarna laat je ze oplossen. Na het opdrinken nog een beetje water in het glas doen om zo ook de restjes op te drinken. Dit geldt ook voor de poeders.

Bruistabletten los je op in water. Als het bruisen is gestopt kun je dit opdrinken. Dan heb je ook nog de smelttabletten. Deze moet je op je tong laten smelten voordat je hem door kan slikken. De kauwtabletten kauw je eerst fijn en daarna slik je ze door met behulp van een half glas water.

Paracetamol als drankje moet je eerst even goed schudden. Dan de juiste dosering inschenken en opdrinken. De zetpillen spreken voor zich. Die zullen via de anus ingebracht worden. Daar zal het smelten waardoor het in de bloedbaan komt via de darmwand. 

Als je in het ziekenhuis ligt kan het voorkomen dat je paracetamol krijgt via een infuus. Het leeg laten lopen van een paracetamol infuus duurt gemiddeld genomen een kwartier. Deze kan alleen toegediend worden door een verpleegkundige. 

Wanneer kun je paracetamol het best innemen? 

Als je paracetamol inneemt dan kun je dit het best op een lege maag doen. De paracetamol zal dan het snelst werken. Je kunt het ook samen met wat eten innemen. Het zal dan wel wat langer duren voordat de paracetamol ingewerkt is. 

Houd tussen de verschillende doses minimaal vier uur tijd vrij. Als je veel pijnklachten hebt die langere tijd duren is het belangrijk dat je de paracetamol consequent inneemt. Daarmee kun je de pijnklachten het best onder controle houden. 

Als je last hebt van migraine is paracetamol alleen effectief als je het inneemt bij het aanvoelen komen van de migraine aanval. Als de migraine al doorgezet is heeft het eigenlijk geen zin meer om dan nog paracetamol te gaan slikken. Het nemen van de paracetamol zal dan nagenoeg geen effect meer hebben op de migraine. 

Hoe lang mag je paracetamol gebruiken?

In de meeste gevallen is het niet langer dan een paar dagen nodig om paracetamol te slikken. Je kunt het nemen tot je geen klachten meer hebt. Mochten de klachten na 5 dagen gebruik niet verbeterd zijn, bel dan de huisarts.

Bij hoofdpijnklachten hoef je maar kort gebruik te maken van paracetamol. Ook tijdens een migraineaanval kun je paracetamol innemen. Al zul je hier niet heel veel baat bij hebben. Maar wat er verwacht kan worden scheelt dan toch wel weer in de pijn. 

Daarnaast kun je paracetamol voor nog meer pijntjes gebruiken. Het is aan te raden om te stippen als je merkt dat de pijnklacht verdwenen is. Ook als je koorts hebt kun je paracetamol nemen. Bel wel de dokter als de koorts na 5 dagen met paracetamol nog niet verdwenen is. 

Paracetamol in combinatie met andere medicijnen

Als je paracetamol slikt kun je niet zomaar andere vormen van ontstekingsremmers of pijnstillers gaan gebruiken. Hiervoor zul je dan wel eerst de huisarts moeten raadplegen. Die kan dan een goed advies geven over welke medicijnen wel mogen en welke niet. Ook de dosering kan dan aangegeven worden door de huisarts. 

Kun je paracetamol gebruiken tijdens zwangerschap? 

Tijdens de zwangerschap kun je gewoon paracetamol blijven gebruiken. Doe dit wel zo min mogelijk. En zeker niet langer dan 5 dagen aaneengesloten. Het gebruiken van paracetamol zal geen schadelijke gevolgen hebben voor je kindje. Mocht je langer dan 5 dagen paracetamol nodig hebben. Overleg hier dan eerst over met je arts. 

Kun je paracetamol gebruiken als je borstvoeding geeft? 

Als je borstvoeding geeft kun je ook gewoon paracetamol blijven slikken. Let er wel op dat je dit zo min mogelijk doet. Als je langer dan 5 dagen achter elkaar paracetamol nodig hebt, dan is het verstandig om even de arts te raadplegen. Gedurende korte tijd is paracetamol veilig voor de baby. Deze krijgt de paracetamol ook binnen via de moedermelk.