Je bekijkt nu Compressiekousen kruidvat welke zijn de beste? En hoe kun je jouw steunkousen het beste aantrekken?

Compressiekousen kruidvat welke zijn de beste? En hoe kun je jouw steunkousen het beste aantrekken?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Producten

Door het dragen van compressiekousen stimuleer je de doorbloeding van de spieren. Je spieren krijgen dan sneller verse zuurstof. Ook krijg je door het dragen van compressiekousen meer stabiliteit voor de kuiten en achillespezen. Welke compressiekousen zijn goed en hoe kun je de kousen het beste aantrekken?

Het verschil tussen steunkousen en compressiekousen

Met steunkousen geef je het been meer steun. De kousen zijn goed te gebruiken bij het uitvoeren van staande beroepen. De steunkousen gaan vermoeidheid en/of krampen in de benen tegen.

Door compressiekousen wordt niet overal evenveel druk gegeven. De meeste druk krijg je bij de enkels. Vanaf de enkels omhoog wordt de druk steeds een beetje minder groot.

Tegen welke klachten helpen compressiekousen?

Compressiekousen zijn lange elastische kousen. Deze kousen worden vaak gebruikt door mensen die last hebben van spataders of van vocht in de benen. Ook worden de kousen veelal gedragen om trombose te voorkomen. Met compressiekousen aan wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor verminder je klachten als dikke voeten en opgezette benen. Vermoeidheid in de benen wordt verminderd en kan zelfs totaal verdwijnen.

Kan het kwaad om compressiekousen te dragen?

Het kan geen kwaad om compressiekousen te dragen. Alleen is er in de medische wereld wel sprake van discussies. Er zijn omstandigheden die het dragen van compressiekousen wel gevaarlijk maken. Mocht jij te maken hebben met de deze omstandigheden dan moet je voor het aankopen van compressiekousen eerst overleg plegen met je huisarts.

Wanneer je last hebt van etalagebenen dan mogen compressiekousen niet gedragen worden. Je mag ze ook niet dragen als je niet zeker weet welke maat er nodig is en welke drukklasse je nodig hebt in geval van een ernstige aandoening. Draag ze ook niet als je last hebt van een opgezet been, maar de oorzaak van de klacht nog niet duidelijk is.

Mag je met compressiekousen slapen?

Het is belangrijk dat de compressiekousen alleen overdag gedragen worden. Als je gaat slapen mogen ze niet aan blijven. In de nacht is de druk in de slagaderen minder groot dan wanneer je overdag loopt en staat. Je loopt anders het risico dat de druk van de compressiekousen te hoog wordt. Hierdoor zal een belemmerde bloeddoorstroming ontstaan.

Hoe lang mag je compressiekousen overdag dragen? 

Overdag mogen de compressiekousen van de vroege ochtend tot late avond gedragen worden. In de nacht mag je geen compressiekousen aan. Als je last hebt van pijnklachten, vochtophopingen of verkleuringen dan is het belangrijk om dagelijks de steunkousen te blijven dragen. Ook als je ze dan eigenlijk misschien wat te lang aan hebt. De kousen zullen je helpen om grotere problemen te voorkomen op de langere termijn.

Er zijn consequenties als de steunkousen niet gedragen worden, terwijl dat eigenlijk wel moet. Als de steunkousen dan niet gedragen worden, zullen de benen en enkels zo dik worden dat er geen enkele steunkous meer zal passen.

Steunkousen aantrekken

Als je de steunkousen gaat ophalen dan wordt er uitgelegd hoe de kousen aan- en uitgetrokken moeten worden. Je kunt zelf steunkousen aantrekken of uittrekken. In geval van verminderde kracht in de handen of bij klachten aan de rug kun je hier wat moeite mee hebben. Er zijn verschillende hulpmiddelen op het aan- en uittrekken makkelijker te maken.

Hoe trek je de kousen aan?

Zorg ervoor dat het been goed droog is. Direct na het douchen is het erg lastig om een kous aan te trekken. Je hebt dan meestal een nog iets te vochtige huid.

Draai de kous tot de hiel binnenste buiten. Steek je hand vanaf de boord in de kous en pak de hak tussen duim en wijsvinger vast. Keer dan de kous tot de voet binnenste buiten. Nu heb je een omgekeerde schacht en het voetgedeelte blijft in de kous.

Het zijden voetje over de voet schuiven.

De opening met beide handen goed opentrekken. Hierna het gedeelte voor de voet over de voet heen trekken tot de plek van de wreef. De hiel dient op de juiste plek in de kous geplaatst te worden. In de kous is de plaats van de hiel goed zichtbaar.

Het beengedeelte gelijkmatig ophoog trekken. Hierbij opletten dat de kous niet draait, je niet te veel aan de randen trekt en dat de kous niet te veel uitrekt in de lengte. Je kunt de kous het gemakkelijkst naar boven trekken door eerst het boord om te vouwen. En het omgevouwen boord vervolgens stukje voor stukje naar boven te trekken.

De kous met 2 handen in gelijke mate over het been verspreiden. Je krijgt meer grip als je hierbij aantrekhandschoenen draagt. De kous moet zonder rimpels of plooien om het been zitten.

Steunkousen uittrekken

De kous bij het boord pakken. Daarna de kous naar beneden trekken tot over de voet. Vervolgens de duim tussen de kous en de hiel plaatsen en de kous over de voet schuiven.

De beste compressiekousen

Er zijn een aantal merken compressiekousen, die te koop zijn op de Nederlandse markt, als zeer goed uit een test gekomen. Deze merken zijn de sportlast Reco Pro herstelsokken, Matchwill compressiekousen, feifanshop compressiekousen en voor hardlopers compressie sportsokken van bol.com, Sockwell Circulator en McDavid Recovery.

Het is per persoon verschillende welke compressiekousen goed zijn.

Steunkousen van de Hema

Steunkousen en compressiekousen zijn op veel verschillende plaatsen te koop. In sportwinkels, drogisterijen en ook bijvoorbeeld bij de Hema.

Compressiekousen welke zijn de beste? En hoe kun je jouw steunkousen het beste aantrekken?

Steunkousen Hema zijn ideaal te dragen als je benen een lichte ondersteuning nodig hebben. Dit kan fijn zijn als je zwanger bent, hele dagen moet staan of gewoon bij het goed kunnen gebruiken van wat steun. Het brede boord van de steunkousen Hema maakt het dragen prettig. De kousen zijn daarom de gehele dag fijn te dragen. De steunkousen zijn in verschillende kleuren te koop.