Je bekijkt nu Kun je een koortslip voorkomen?

Kun je een koortslip voorkomen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Je kent vast wel het gevoel van die tintelende lip en dan ineens heb je hem te pakken, een koortslip. Eigenlijk heeft iedereen weleens het gevoel van een beginnende koortslip mee mogen maken. Een koortslip is eigenlijk een Herpes Simplex virus, dit is een van de virusinfecties die het vaakst voorkomt. Je kunt al met dit virus in aanraking komen als je nog heel erg klein en kwetsbaar bent. Maar hoe herken je een koortslip? Hoe krijg je een koortslip? Is er iets dat je kunt doen om een koortslip te voorkomen? Als je koortslip er dan eenmaal is, wat helpt tegen koortslip? 

Wat is een koortslip?

Wat is een koortslip eigenlijk precies? Het is niets meer of minder dan een ontsteking op je huid en meestal zit deze rondom je lippen. Je krijgt dan last van blaasjes die pijnlijk zijn of blaasjes die kunnen jeuken. Een op de 3 mensen zal in zijn leven een of meerdere koortslippen krijgen, deze komen over het algemeen altijd op dezelfde plaats naar voren. 

Een koortslip wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Hiermee heb je antwoord gekregen op de vraag wat is een koortslip? Het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, als je er niet de hele tijd aan gaat zitten, dan zul je zien dat een koortslip vanzelf weer weg zal gaan. 

Hoe herken je een koortslip? 

Een beginnende koortslip kun je herkennen aan een rood plekje met blaasjes welke met vocht gevuld zijn. Dit plekje zou kunnen tintelen, jeuken, pijn doen of branden. Bij een beginnende koortslip voelen de meeste mensen eerst een tintelend gevoel of een branderige pijn, waarna de blaasjes zullen ontstaan. 

Als je de blaasjes van de beginnende koortslip met rust laat, dan zul je zien dat de blaasjes na 1 à 2 dagen vanzelf op zullen gaan drogen. Dit gedroogde plekje zal vanzelf binnen een dag of tien weer weg gaan trekken.

Over het algemeen is het zo dat de blaasjes bij een koortslip ontstaan op of rondom je lippen. Daarom heeft het eigenlijk ook de benaming koortslip gekregen. Maar ook op andere plaatsen is het heel goed mogelijk om het te krijgen. Zo zou je ze ook kunnen krijgen op je kin, ooglid of op je neus. 

Hoe krijg je een koortslip? 

Als je last krijgt van een koortslip dan vraag je je misschien wel af hoe krijg je een koortslip? Het virus zelf zit in de blaasjes. Het virus wordt over het algemeen verspreid via knuffelen, kussen of via de handen. 

Ook kun je het virus krijgen door voorwerpen te gebruiken van iemand die een koortslip heeft of heeft gehad. Hierbij kun je dan denken aan bestek, kopjes, glazen, handdoek, lippenbalsem, of een tandenborstel. 

De vraag hoe krijg je een koortslip is dan ook niet in een regel te beantwoorden. De oorzaken hiervan kunnen heel divers zijn en zijn ook niet altijd te herleiden. Vaak is het zo dat de mensen die last hebben van een koortslip deze al voor het eerst in hun kindertijd hebben gehad. 

Hoe lang duurt een koortslip? 

Op de vraag hoe lang duurt een koortslip is geen duidelijk antwoord te geven. Hoe lang duurt een koortslip kan voor iedereen verschillend zijn. Maar gemiddeld genomen kun je er toch wel een week of twee zoet mee zijn voordat de koortslip echt helemaal verdwenen zal zijn. 

Wat te doen tegen koortslip? 

Als je een koortslip hebt dan eerste vraag die je jezelf stelt wat te doen tegen koortslip. In principe hoef je helemaal niets te doen tegen een koortslip. Een koortslip zal uiteindelijk altijd vanzelf over gaan. Op de vraag wat te doen tegen koortslip kun je eigenlijk een heel kort antwoord geven en dat antwoord is niets. 

Wat helpt tegen koortslip?

Mocht je toch veel last hebben van de koortslip dan kun je altijd kijken naar mogelijkheden wat helpt tegen koortslip. Je zou bijvoorbeeld de koortslip kunnen behandelen met een crème wat helpt tegen koortslip.

Deze crème is een crème die je 5 keer per dag op de koortslip aan moet brengen. Deze zalf kan eraan bijdragen dat je koortslip enkele dagen sneller over zal. Er zijn verschillende soorten crèmes te krijgen die hierbij kunnen helpen. Laat je goed informeren over welke crème het best is in jouw situatie. 

Hoe herken je een koortslip baby’s

Een koortslip, baby’s kunnen hier ook last van krijgen. Hoe herken je een koortslip baby’s dan? Een koortslip baby kun je herkennen aan blaasjes op de lippen van je baby. Ook kan je baby koorts krijgen en een zere keel. 

Er zitten meerdere symptomen vast aan een koortslip baby. Zo kan je baby ook last krijgen van gezwollen tandvlees, een pijnlijke mond, je baby kan minder goed gaan drinken, kan wat suffig zijn of zou last kunnen krijgen van opgezette klieren in de nek.

Ook bij een koortslip baby kan je ervanuit gaan dat deze binnen 1 tot twee weken zelf zal verdwijnen. Na twee weken zou de koortslip helemaal weg moeten zijn en dan zou je baby ook weer helemaal klacht vrij moeten zijn. 

Een koortslip en corona, hebben deze een relatie met elkaar? 

Voor zover bekend is heeft een koortslip corona geen relatie met elkaar. Er zou worden beweerd dat een koortslip corona wel degelijk een verband zouden hebben met elkaar. Maar echter is uit onderzoek gebleken dat zij geen enkele relatie met elkaar hebben. 

Het verhaal dat er bij corona meer herpesinfectie zouden zijn kan dan ook meteen naar de prullenbak verwezen worden. Er zijn enkele gevallen bekend, maar er is nooit aangetoond dat er een verband zou zijn tussen koortslip corona. 

Een koortslip kan ontstaan bij een verminderde weerstand. Als je weerstand wat lager is, dan ben je meer vatbaar voor allemaal verschillende kwaaltjes. En daar is een koortslip er een van. Bij het hebben van corona zou het heel goed kunnen dat je weerstand verminderd is, het is alleen niet gebleken dat er veel mensen zijn geweest die tijdens het hebben van corona ook een koortslip hebben gehad.