Je bekijkt nu Wat kun je doen aan een laag libido?

Wat kun je doen aan een laag libido?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Het kan voorkomen dat je in een drukke of stressvolle periode zit en dat je dan minder zin hebt in seks. Als dit voor een langere tijd aanhoudt dat je geen zin hebt in seks dan heb je last van een libido dat verlaagd is. Een verlaagd libido kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Meestal is het zo dat het libido weer vanzelf terugkomt als je je weer kunt ontspannen en je weer tijd en ruimte hebt om seks te hebben. Mocht het niet vanzelf overgaan en je voor langere tijd geen zin meer hebt in seks dan is er misschien iets anders aan de hand. Maar wat zou je dan kunnen doen om je libido weer te kunnen verhogen? 

Wat houdt een verlaagd libido precies in? 

Met een verlaagd libido heb je minder zin in seks. Soms heb je helemaal geen zin meer in seks. Dit kan vanzelf weer overgaan, maar het kan ook voorkomen dat dit niet het geval is en je voor langere tijd geen zin meer hebt in seks. 

Dit zou voor problemen in de relatie met je partner kunnen zorgen als je partner een hoger libido heeft. Daarom is het belangrijk om te achterhalen waar het verlaagde libido vandaan komt en wat daar de oorzaak van is. 

Wat zouden oorzaken kunnen zijn van een verlaagd libido?

Er zijn verschillende dingen die ervoor zouden kunnen zorgen dat je een verlaagd libido hebt. Zo zouden er bijvoorbeeld problemen kunnen zijn binnen de relatie waardoor de seks niet meer zo lekker loopt tussen jullie beiden. Hiervoor zouden jullie samen in relatietherapie kunnen gaan. 

Ook kan het zo zijn dat het bij de seks niet helemaal lekker loopt. Misschien vind je de seks niet fijn genoeg en durf je dat niet echt aan te geven aan je partner. Je doet er juist goed aan door het wel aan te geven en er samen over te praten. 

Alleen dan geef je je partner de gelegenheid om ook hieraan te werken en ervoor te zorgen dat de seks ook voor jou en jullie samen prettiger zal worden. Het is oké om aan te geven als je iets minder fijn vindt, maar juist ook om aan te geven wat je juist wel fijn zou vinden. Zo helpen jullie elkaar om een beter seksleven te hebben samen. 

Welke klachten ervaar je als je een verlaagd libido hebt? 

Het is per persoon verschillend hoe een verlaagd libido zich laat zien. Het meest belangrijke is dat je jezelf niet laat forceren tot een vrijpartij en tegen je zin in gaat vrijen. Als je dit wel doet, dan loop je het risico dat je nog minder zin zal krijgen in de seks. Je zal er dan ook geen plezier aan ervaren. 

Door te achterhalen waar het verlaagde libido door ontstaan is kom je erachter dat er een aantal dingen zijn die hier invloed op hebben. Een aantal van deze dingen zijn: 

  • Hormoonschommelingen bij zwangerschap of bij ongesteldheid
  • Vermoeidheid
  • Onzekerheid of een laag zelfbeeld
  • Pijn ervaren tijdens het vrijen

Wat zou je zelf kunnen doen om een verlaagd libido te verbeteren?

Het is belangrijk om eerst na te gaan waardoor het komt dat je behoefte aan seks sterk verminderd is geraakt. Het kan zijn dat je ongemerkt een stressvolle periode doormaakt of dat je ergens somber over bent omdat er iets niet helemaal goed gaat. 

Als je de oorzaak hebt weten te achterhalen kun je gaan kijken naar de mogelijkheden om de zin in seks weer terug te kunnen krijgen. Een aantal dingen die je hierbij zou kunnen proberen zijn bijvoorbeeld het uitproberen van nieuwe dingen tijdens de seks. Hierbij kun je gebruik maken van seksspeeltjes, nieuwe standjes of sexy lingerie. 

Zorg er altijd voor dat er een fijne sfeer is tussen jou en je partner voordat je aan het voorspel gaat beginnen. Daarbij kun je ook bij jezelf gaan ontdekken wat je wel of niet prettig vindt en hoe je jezelf zou kunnen bevredigen. 

Het is ook altijd belangrijk dat je de behoefte van je partner respecteert en dat je niet over grenzen heen gaat. Praat er veel over samen, zo kom je er achter welke behoeftes jullie beide hebben en wat jullie beide fijn vinden. 

Hierbij is het belangrijk dat je aandacht aan elkaar geeft en dat je samen op zoek gaat naar nieuwe manieren van vrijen. Hiervoor zou je strelen en masseren bijvoorbeeld kunnen gebruiken zodat jullie beide ontspannen aan de vrijpartij gaan beginnen.

Ontspanning is erg belangrijk, daarom zou je er ook goed aan doen om samen leuke dingen te gaan doen zodat jullie je in elkaars aanwezigheid lekker kunnen ontspannen. Denk hierbij aan uit eten gaan om samen te douchen of in bad te gaan. 

Probeer samen nieuwe manieren uit waarop je opgewonden zou kunnen raken zonder dat jullie contact hebben via jullie geslachtsdelen. Zorg ervoor dat jullie beiden op je gemak zijn en dat je samen in een fijne omgeving zit. Word je opgewonden geniet dan van de gevoelens en spreek het uit als je iets minder fijn vindt.

 Is het nodig naar een dokter te gaan als je een verlaagd libido hebt?

Als de adviezen niet hebben geholpen dan zou je ook nog gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan je huisarts. Met je huisarts kun je dan over je klachten praten. Veel mensen hebben een bepaalde schaamte om het gesprek hierover aan te gaan. 

Maar met een huisarts hoef je die schaamte niet te hebben, aangezien deze vaker over deze klachten zal horen. In het gesprek met de huisarts kan de huisarts adviezen geven waarmee je weer kan proberen je libido te verhogen. 

Mocht dit toch niet effectief blijken te zijn, dan zou je met je huisarts het gesprek aan kunnen gaan over het behandelen van je verlaagde libido. Het kan ook voorkomen dat de huisarts je door gaat verwijzen naar een seksuoloog of naar een andere specialist die jou dan weer kan helpen bij het aanpakken van jouw probleempje.