Je bekijkt nu Wanneer en hoeveel ibuprofen per dag kun je gebruiken?

Wanneer en hoeveel ibuprofen per dag kun je gebruiken?

Als je pijn hebt dan ben je al snel geneigd de keuze te maken om een paracetamol in te nemen. Maar als je dusdanige pijnklachten hebt die niet met paracetamol te behandelen zijn, dan zou je ervoor kunnen kiezen Ibuprofen in te nemen. Maar wat is Ibuprofen dan voor medicijn en wanneer en hoe veel kun je deze innemen in welke doseringen? Mag je ibuprofen bijvoorbeeld onbeperkt innemen en kan het kwaad om ibuprofen te nemen als je alcohol hebt gedronken? 

Wat is Ibuprofen voor medicijn?

Ibuprofen is een medicijn dat tot de pijnstillende medicijnen behoort. Ibuprofen wordt vaak gebruikt als je matige pijnklachten tot ernstige pijnklachten hebt. Door het gebruik van Ibuprofen zullen de bloedvaten meer open gaan staan.

Hierdoor kan het gevoel van pijn af gaan nemen. Ook kun je er zeker van zijn dat ibuprofen heel goed te gebruiken is voor het bestrijden van een ontsteking. Maar hoe zit dat met het innemen van ibuprofen? Hoeveel ibuprofen per dag is eigenlijk toegestaan? 

Hoeveel ibuprofen per dag is toegestaan? 

Hoeveel ibuprofen per dag toegestaan is, is allemaal te lezen in de bijsluiter. Voor kinderen en volwassenen geldt een hele andere dosering bij inname van ibuprofen. Ibuprofen is toegestaan bij volwassenen en kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar. 

Iedere 4-6n uur is het toegestaan om 400 milligram ibuprofen in te nemen. Je mag maximaal 1200 mg ibuprofen op een dag binnen krijgen. Dit om ervoor te zorgen dat je organen deze hoeveelheid aan medicatie ook goed kan verwerken. 

Ibuprofen en alcohol, gaan deze samen? 

Ibuprofen en alcohol samen wordt niet aangeraden samen te nemen. Er wordt geadviseerd om beter geen alcohol te drinken wanneer je ibuprofen gebruikt. De lever is er verantwoordelijk voor om de medicijnen en de alcohol te verwerken.

Wanneer je alcohol hebt gedronken in combinatie met de inname van ibuprofen, dan kun je er zeker van zijn dat de afbraak van het medicijn trager zal verlopen als wanneer je geen alcohol hebt gebruikt. 

Mocht je toch ibuprofen en alcohol samen willen gebruiken, dan doe je er goed aan om tussen de inname van medicijnen niet 6 uur, maar acht uur tijd te laten zitten. Dit geeft de lever meer gelegenheid de medicijnen af te breken. 

Welke pijnstillers kennen we nog meer? 

Als het gaat om pijnstillers dan zijn er nog veel meer soorten te vinden. De paracetamol kennen we allemaal natuurlijk. Maar daarnaast zou je ook gebruik kunnen maken van Naproxen of voltaren gel. Naproxen is net als de ibuprofen een pijnstiller die ook ontstekingsremmend werkt. 

Het verschil tussen ibuprofen en Naproxen zit hem in de werkingsduur van de pijnstiller. De Naproxen heeft een langere werkingsduur dan ibuprofen. Hiervan mag je niet meer dan 750 milligram op een dag nemen. 

Voltaren gel is de smeerbare vorm van ibuprofen. Dit is een zalf die ook ontstekingsremmend werkt en de pijn kan verlichten. Vooral bij pijn in de gewrichten is dit een vrij snelle en effectieve methode om de pijn mee te kunnen verlichten. 

Voltaren gel mag je maximaal 3 weken aaneengesloten gebruiken. Je mag het dan 4 keer per dag op de pijnlijke plek aanbrengen. Hoeveel je ervan nodig hebt is helemaal afhankelijk van het formaat dan de pijnlijke plek waar je het op zou willen smeren. 

Heeft ibuprofen bijwerkingen? 

Net als bij alle andere soorten medicijnen zitten er zeker bijwerkingen aan vast waar je last van zou kunnen krijgen bij het gebruiken van ibuprofen. De bijwerkingen die bij het gebruik van ibuprofen het meest voor kunnen komen zijn:

  • Maagzuurbranden
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • En een stoornis in de nierfunctie

Deze ibuprofen bijwerkingen kunnen afnemen naarmate je vaker gebruik maakt van ibuprofen. Ibuprofen bijwerkingen hoeven dan ook helemaal geen blijvende bijwerkingen te zijn. 

Waar kun je ibuprofen kopen? 

Ibuprofen kun je eigenlijk bij iedere willekeurige apotheek kopen. De ibuprofen kruidvat is dezelfde ibuprofen als die je bij een supermarkt of apotheek kan kopen. Ibuprofen kruidvat is dezelfde ibuprofen als die je bij de apotheek kunt halen. 

Doordat ibuprofen zowel vrij verkrijgbaar als verkrijgbaar is op voorschrift kun je ibuprofen kruidvat gewoon zelf zonder recept halen. Maar dan heb je wel tabletten met een lagere dosering. De ibuprofen tabletten van 600 milligram of 800 milligram zijn niet zonder voorschrift te krijgen. 

Kun je ibuprofen ook tijdens de zwangerschap gebruiken? 

Als je zwanger bent en je krijgt last van pijnklachten, dan is het beter om eerst te kijken of de pijn onder controle gebracht kan worden met het innemen van paracetamol. Wanneer paracetamol onvoldoende resultaat geeft, dan zou op voorschrijven van de arts na de eerste drie maanden kortstondig ibuprofen gebruikt kunnen worden. 

In welke vorm is ibuprofen allemaal te verkrijgen? 

De werkzame stof van ibuprofen kun je in verschillende vormen vinden. Zo heb je ze als tablet, bruistablet of in de vorm van een capsule. Hoe vaak je de ibuprofen in zou moeten nemen en welke dosering daar dan bij zou horen is afhankelijk van verschillende factoren. 

De factoren die erin meespelen om te bepalen wat de dosering en de frequentie wordt van inname van ibuprofen zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen wordt bij een volwassen persoon voorgeschreven om drie keer per dag 400 milligram ibuprofen in te nemen. 

Paracetamol versus Ibuprofen

Als je ergens pijn hebt doe je er verstandig aan om eerst te kijken of je dit met paracetamol onder controle kunt krijgen. Mocht dit niet meteen lukken, en je hebt het idee dat de paracetamol geen tot weinig effect heeft laten zien, dan zou je altijd ibuprofen kunnen nemen. 

Ibuprofen werkt langer en heeft een zwaardere werkzame stof af als de paracetamol. Je kunt met de inname van ibuprofen langer genieten van een pijnvrije periode. Dit kan enorm veel verlichting geven, helemaal als je pijnklachten dusdanig heftig zijn dat de paracetamol zijn werk niet kan doen, 

Wanneer je dan over zou gaan naar het gebruiken van ibuprofen zul je al veel sneller meteen een beter resultaat gaan ervaren. Zorg er daarom voor dat je altijd een doosje ibuprofen in huis hebt liggen.