Je bekijkt nu Kun je maagbeschermers ook kopen zonder recept?

Kun je maagbeschermers ook kopen zonder recept?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Producten

Een van de meest voorkomende klachten van de maag is brandend maagzuur. Brandend maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Mocht je hier last van hebben, dan is het aan te raden een maagbeschermer te gaan gebruiken. Wat zijn maagbeschermers eigenlijk? Wanneer zou je een maagbeschermer moeten gaan slikken? Moet je hiervoor naar de dokter toe, of kun je deze ook gewoon bij de drogist kopen? 

Wat is een maagbeschermer?

Een maagbeschermer is een medicijn dat ervoor kan zorgen dat het maagzuur in toom gehouden wordt, Als je veel last hebt van maagzuur kun je daar veel klachten van hebben> Je kunt er zelfs de maagwand mee beschadigen. 

Er zijn twee soorten maagbeschermers beschikbaar. Dit zijn de maagzuurremmers en de maagzuurbinders. De naam omschrijft al helemaal wat zij in het lichaam kunnen doen. Hier hoef je dan ook niet over te speculeren. 

Maagzuurremmer

Een maagzuurremmer is over het algemeen zonder een recept te krijgen. Deze kun je dan bij een apotheek of drogist kopen. Een maagzuurremmer zorgt ervoor dat de aanmaak van maagzuur verminderd wordt. De werkzame stof wordt naast de maag ook opgenomen in het bloed. 

De maagzuurremmer zorgt er dan ook niet alleen voor dat het maagzuur geremd wordt. Deze zorgt er ook voor dat beschadigingen aan de maagwand kunnen genezen. De genezing van de maag duurt bij maagzuur beschermers langer als bij de maagzuurbinders. 

Maagzuurbinder

Een maagzuurbinder doet zijn werk alleen maar in de maag. Het maagzuur wordt dan gebonden en geneutraliseerd. Als je gebruik maakt van een maagzuurbinder ben je over het algemeen vrij snel van je klachten af. Een maagzuurbinder blijft over het algemeen een aantal uren werken. 

Wanneer moet je een maagbeschermer slikken? 

Er zijn verschillende redenen om een maagbeschermer te gaan slikken. Zo kan er bijvoorbeeld bij het gebruik van bepaalde medicijnen een maagbeschermer voorgeschreven worden. Dit is dan meestal een maagzuurremmer. 

Er zijn namelijk medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je maag geïrriteerd kan raken. Ook als je bloedverdunners moet slikken is het aan te raden een maagbeschermer te slikken. Bloedverdunners zouden ervoor kunnen zorgen dat beschadigingen aan de maagwand kunnen verergeren. 

Ook een lichamelijke aandoening kan een oorzaak zijn voor het slikken van een maag beschermer. Als de maag ontstoken is, of er zitten zweren in de maag of darmen. Dit zijn ook redenen om een maagbeschermer te gebruiken.

In deze gevallen is je maag van streek. Doordat het maagzuur geremd wordt heeft je lichaam meer tijd om te kunnen genezen. Vaak zul je dan de maagbeschermer langere tijd in moeten nemen. Wanneer de maag genezen is kan in overleg met de arts vaak weer gestopt worden met het slikken van de maagbeschermer. 

Hebben maagbeschermers ook bijwerkingen? 

Bij sommige maagzuurbinders kan het voorkomen dat je er juist maagklachten van krijgt. Overige bijwerkingen zijn er bijna niet bekend. Het is een zeldzaam verschijnsel dat er andere bijwerkingen op zullen treden. 

Voordat je een maagbeschermer gaat slikken is het verstandig om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Op die manier weet je precies wat je wel of niet zou kunnen verwachten en waar je dan allemaal op zou moeten letten.

Maagzuurremmers kunnen lichte bijwerkingen veroorzaken. Hierbij zou je dan moeten denken aan verschijnselen als hoofdpijn of maag- of darmklachten. Als je overgevoelig bent voor de maagbeschermers, dan kan het voorkomen dat je last krijgt van huiduitslag, galbulten of jeuk. 

Hoe kun je aan een maagbeschermer komen? 

Over het algemeen is het zo dat maagzuurremmer zwaarder zijn dan de maagzuurbinders. Als het om een lagere dosering gaat zijn er verschillende maagzuurremmers die je bij een drogist of apotheek kunt kopen. Hiervoor heb je dan geen recept van een arts nodig. 

Als je zwaardere maagbeschermers nodig hebt, dan zul je deze op recept van je behandelend arts moeten krijgen. Heb je last van bijwerkingen, overleg dan wel even met de arts of het verstandig is om door te gaan met het slikken ervan. 

Kun je maagbeschermers in combinatie met andere medicijnen nemen? 

Als je zeker wil weten dat je de juiste maagbeschermer neemt, dan is het raadzaam dit te overleggen met je arts. De arts kan dan een recept meegeven voor de juiste maagbeschermers. Of je kunt naar de apotheek gaan om ze daar te kopen. 

Bij de apotheek kunnen ze je ook voorzien van gedegen advies. Helemaal als je ook andere medicijnen gebruikt is het verstandig om hier eerst even advies over in te winnen. Er zijn namelijk medicijnen die een wisselwerking kunnen hebben op andere soorten medicijnen. 

Een van de wisselwerkingen die op zou kunnen treden is bijvoorbeeld dat de werking van de andere medicijnen verminderd kunnen worden. Om er zeker van te zijn dat dit niet het geval is, doe je er verstandig aan hier goed advies over in te winnen.

Kun je je maag ook beschermen zonder dat je daar medicijnen voor hoeft te slikken? 

Het is natuurlijk altijd beter om helemaal geen medicijnen te slikken. Maar soms ontkom je er niet aan. Toch is het zo dat veel maagklachten ontstaan door verkeerde voeding of een ongezonde leefstijl. 

Als je last hebt van brandend maagzuur is het beter om scherpe kruiden en het gebruik van alcohol te vermijden. Als je te veel vet eet kan dat ook voor veel maagklachten zorgen. In dat soort gevallen is het aannemelijk dat je sneller naar een maagbeschermer gaat grijpen. 

Over het algemeen zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om het maagzuur rustig te krijgen. Als je rookt of drinkt kan het al helpen als je hier in gaat minderen. Ook zou je kleinere hoeveelheden kunnen gaan eten. Dit geeft je maag al meer rust. 

Het is ook belangrijk om vezelrijk te eten. Als je stoelgang goed is, dan kan dat bijdragen aan het voorkomen van brandend maagzuur. Neem ook de tijd om te eten. Probeer voor iedere maaltijd 230 minuten de tijd te nemen. En zorg ervoor dat je op iedere hap 20 keer kauwt. Neem voldoende rust in je dag. En ga niet slapen net nadat je een maaltijd gegeten hebt.